Een mini samenleving; in verbinding herstellen

Wat is het?
Doorlopende groepstherapie is een behandelvorm waarin u samen met een aantal andere deelnemers en vaste groepstherapeut(en) iedere week samenkomt om het te hebben over voor u belangrijke thema’s. In een individueel gesprek voorafgaand aan het starten in de groep worden deze thema’s besproken en persoonlijke doelen opgesteld. Bij Psychologen Praktijk Best bestaat de groep uit ongeveer acht deelnemers, met een maximaal aantal van tien. De bijeenkomsten vinden plaats op donderdagavond van 18.30u tot 20.15u, met uitzondering van (school)vakanties. Een aantal keer per jaar zijn er in- en uitstroom mogelijkheden. De duur van de therapie is afhankelijk van de persoonlijke doelen en het eigen proces.

Voor wie?
Deze doorlopende behandelgroep is bedoeld voor volwassenen die voornamelijk last hebben van angst- en stemmingsklachten, en die daar om verschillende redenen in vastlopen en zelf niet meer uit komen.

Door wie?
William Spierenburg, GZ-psycholoog, is het vaste gezicht en aanspreekpunt van deze groepstherapie. Samen met een collega is hij bij de bijeenkomsten aanwezig.

Wat is het doel?
Het doel van deze doorlopende groepstherapie is om te herstellen van uw klachten, in direct contact met anderen. Alle deelnemers hebben hun eigen persoonlijkheid, levensgeschiedenis en moeilijkheden. Op grond daarvan reageren mensen op anderen. Ook nemen mensen vaak een bepaalde houding aan in een groep. Tijdens de therapie kunt u erachter komen wat anderen bij u oproepen en bewust worden op welke manier u op anderen reageert. Het gaat hierbij niet over het goed doen of fout doen, maar over het leren herkennen van uw eigen gedachten, gevoelens en gedrag, en wat dit ook bij een ander op kan roepen. De groep kan fungeren als een spiegel, waardoor patronen sneller duidelijker worden. Daarnaast kan de groep zorgen voor een stuk erkenning en herkenning, en kunt u ook steun halen uit het contact met de andere deelnemers.

De groep komt samen met de therapeut(en) tot omgangsregels die zij belangrijk vinden tijdens de therapie. Op deze wijze wordt er gezorgd voor een sfeer waarin deelnemers zich veilig voelen en zich durven te uiten.

Interesse?
Bij interesse kunt u contact opnemen met het secretariaat via 0499-370080. Wilt u zich aanmelden dan kan dat via deze pagina. Geeft u daarbij aan dat u zich wil aanmelden voor de groepstherapie. De wachttijden voor deelname aan de doorlopende groepstherapie zijn vaak korter dan voor individuele behandeling en zeker zo effectief. Een verwijsbrief van de huisarts of POH-GGZ is voor elke therapievorm nodig.